Co je tetování

Tetování (slangově/hovorově kérka) je určitý druh kresby, při které jsou pomocí tetovací jehly částečky inkoustu nebo jiného barviva nanášené pod kůži člověka. V odborné terminologii jde o tzv. mikro-pigmentovou implantaci.Tetování je jednou z forem zkrášlování těla. Původ slova tetování se obvykle odvozuje od tahitského slova tatu nebo tatau, což znamená vyznačit nebo vrazit. Druhý význam odkazuje na prapůvodní metody nanášení kresby.

V japonštině se pro pojmenování tradičních metod vytváření obrazů na kůži používá slovo irezumi, jež může označovat i člověka, který toto provádí.

IMG_1832Pro metody jiného než japonského původu se používá slovo tetování, v angličtině se nejčastěji setkáme s výrazem tattoo. Tetování se stalo velmi oblíbeným v posledních desetiletích v mnohých částech světa, především v Severní Americe, Japonsku a v Evropě. 
V těchto zemích profesionální tatéři povýšili své v ýtvory na umělecká díla a povznesli tetování na seriózní a všeobecně uznávané umění.

Důvodem, proč se tetování stalo formou zkrášlování těla poměrně brzy, je fakt, že se dnes, na rozdíl od předchozích generací, lidé cítí svobodnější, a volí tento druh zkrášlení sebe sama. Tetování se stalo běžnou 

součástí image filmových hvězd, populárních hudebníkůči sportovců. 

V tradičních kulturách se tetování těší obnovené oblibě, protože lidé těchto kultur jsou pyšní na své kulturní dědictví.

3f-5m2-each-100pcs-in-clear-cartridge-needle-254x203 mBOsGigC1Lsym7rhi3oeKGw
Galerie: Všechny nástroje určené pro výkon tetování procházejí sterilizačním procesem, jehly jsou navíc jednorázové a sterilně balené.

V rámci tradičních nebo domorodých kultur vyjadřuje tetování úctu ke svým kořenům a zvykům, není vyjádřením vnitřního vzdoru. Tetování má dlouhou tradici v různých částech světa. Původní obyvatelé Japonska Ainové se věnovali tetování tváře. Tetování bylo rozšířené i na Filipínách, Borneu, Samoi, dále v Polynésii, Africe, Střední Americe i Číně. Tetování bylo běžné i u určitých náboženskýchskupin ve starověku v oblasti Středomoří, což pravděpodobně vedlo k zákazu tohoto zvyku ve Starém Zákoně.

 

IMG_7794Za pomocí jehly se pod kůži vpichuje barvivo. Tetování se provádí tetovacím strojkem, do kterého se vloží jehla a elektromagnet ji uvnitř strojku rozkmitá (pohyb nahoru a dolů). Při tetování tatér průběžně jehlu namáčí do kalíšku s barvou. Vpichuje se do vrchní vrstvy kůže u některých jedinců i 0,5 mm hluboko.

Profesionálové používají na tetování barviva v souladu s Evropskými normami a s patřičnými atesty, jejichž splnění zajistí minimální riziko alergických reakcí v podobě vypuzení částí barviva z kůže nebo hnisání.

Před tetováním tatér místo očistí desinfekcí a nasadí si jednorázové rukavice. Během tetování stírá zbytky barvy, které se nedostaly pod kůži, papírovým ubrouskem. Po dokončení práce se tetování zakryje folií.

Nejběžnějším druhem tetování je tetování permanentní. Když jde o stálé tetování, je důležité dobře se rozhodnout, jaký motiv člověk doopravdy chce. Tetování je pro každého určitým symbolem, vyjádřením vlastní individuality. Proto vše, co si člověk nechá zobrazit na svém těle, by ho mělo alespoň zčásti charakterizovat. Ženy a děvčata si nejčastěji nechávají tetovat různé ornamenty, květy nebo zvířata.



Nejčastějším místem je lopatka, okolí pupíku, bedra zad. Muži a chlapci si zase pro místo tetování nejčastěji vybírají ramena nebo záda.Bolest, kterou tetovaný při proceduře pociťuje, vnímá každý člověk jinak. Většinou jde o pocit pálení či svědění. Nejhorší jsou první minuty, potom se díky endorfinům stává tetování snesitelnějším. Nejvíc bolí tetování na spodní části zad, vnitřní části paží a stehen, krku nebo prstech. Vyskytuje se i tetování na genitáliích.

Umístění tetování je poměrně důležité, je třeba si uvědomit, že tetování není krátkodobá záležitost, a to co se líbí dnes, nemusí se líbit o několik let později. Ženy by si měly uvědomit, že v budoucnosti jim tetování může vadit v práci, při výběru oblečení, ale také s postupným přibýváním věku.

Tetovaní lidé jsou stále někdy považováni za pochybné existence, hlavně starší lidé mají vůči potetovaným předsudky. Je proto nanejvýš vhodné, aby člověk uvážil všechna pro a proti a dobře si rozmyslel, jaký druh a rozměr tetování si vybere a na jaké místo na těle si jej nechá umístit. 

Také se nedoporučuje konzumace alkoholu v období jednoho dne před a po aplikaci tetování.
To stejné platí pro léky proti bolesti a kávu, jelikož zvyšují krevní tlak a ředí krev, proto by mohly způsobit silnější krvácení. Je potřebapřipomenout, že tetovat se smí jen osoby starší 18 let, v opačném případě je potřebný souhlas rodičů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>