Levná tetovací sada, tetování doma a hygiena

IMG_3178Stále více se na trhu objevují nové a nové strojky a barvy. Každé profesionální studio používá jiné druhy tetovacích strojků, barev, jiné postupy, techniku i materiál, nebo péči. Ve většině případů se jedná o značkové materiály a dostanete se pod ruku někomu, kdo opravdu ví co dělá a má bohaté zkušenosti s prací a navíc výtvarné nadání. Ale o tom si dnes psát nebudeme.

Budeme si psát o tetovacích postupech a rizicích mimo studio, tak jak se tím můžete v realitě setkat. Očas mi skoro hrůzou stávaly hlasy, když mi zákazník povídá o tom, jaké bylo jeho první tetování „u kamaráda, který má studio doma“.
Takže na rovinu a pro informaci pár holých faktů a odpovědí na otázky.

Strojek bez ochrany s kovovým gripem, často používaný nesprávný postup domácích tatérů. Ilustrační foto TA2 Peruc

V první řadě by bylo dobré vědět, jaká tetování se nechávají předělat. Většinou jsou to tetování dělaná na rychlovku doma. Málokdy se upravují tetování ze studií, ale vždy zběsilosti doma dělané. A proč se svěřit profesionálnímu studiu a ne kamarádovi a známému, který si myslí, že umí tetovat?
Takže, co Vás může potkat, když Vás někdo bude doma tetovat?

O tématech a motivech tetování je to zvláštní kapitola, málokdy Vám kamarád udělá originální motiv kreslený na přání na míru. Většinou si lidé najdou něco na internetu a pomocí tiskárny a levného (možná toxického) kopíráčku si motiv obkreslí a přenesou na kůži. Když budete mít štěstí, dotyčný a samozvaný tatér Vám kůži vydesinfikuje nebo oholí.
Ale jelikož domácí „studio“ nepodléhá živnostenskému zákonu ani kontrolám hygienické stanice, má dotyčný domácí kutil ty nejlevnější vyšetřovací bílé rukavice z lékárny.

A ne silné chirurgické z vynylu nebo nitrilové, protože se snaží snažit stlačit cenu na miminum. Pracovní oděv, návleky, zástěra nebo nové věci neexistují. Pro lidi, kteří se snaží na tetování ušetřit co nejvíce peněz je t zbytečný výdaj.

Levná tetovací sada z Číny, možno zakouit na internetu. Šmejd, který opvradu dlouho nevydrží.

IMG_3176

Správně připravený cívkový strojek s jednorázovou jehlou, špičkou, ochranou na klipkordu.

Zda je to chyba šetřit na tetování to si posuďte sami.
Domácí tatéři používají levné strojky většinou z čínské produkce. Nalezl jsem na internetu celou tetovací sadu za cenu pod 2tis korun. To, že sterilitě číských jehliček nevěřím, není až takový problém jako to ostatní.

Kvalitní cartridge nebo jehly jsou hlavně slabé a přesné a 100% sterilní, kdežto když jsem si prohlížel podivně balené jehly z Číny, byly to opravdu velmi hrubé a silné, takže tetování s nimi musí zanechat na kůži větší paseku a jsou zcela jistě více bolestivé.
V levné tetovací sadě nehledejte značkovou Vegan Friendly barvu schválenou a pod kontrolou EU. Na D-Testu jich opravdu plno neprošlo, ale na webu je těchto levných šmejdů Jedná se o jakousi barvu kdesi v Asii míchanou, většinou syntetického původu, která v lepším případě velmi rychle vybledne a domácí tetování získá vzhled nápravného zařízení. Možná může obsahovat těžké kovy, kadmium nebo stopy olova a jiných skvělých sloučenin.

Strojky z Asie se většinou začnou rychle přehřívat a stále vyžadují seřizovaní, cívkové strojky se připalují a planžety s kladívky vyžadují stálé seřizování. Takže kutil tatér stále u každého zakazníka sahá levnými rukavicemi na nechráněný strojek, stavěcí šroubky, na krvavou kůži, na gumičky atd. A to u každého zákazníka. Opatlaný strojek od barvy možná otře. Ale lajky kamarádů mu dodají sebevědomí, že mu to tak skvěle jde a že svou práci dělá dobře.
Nepočítejte, že domácí kutil bude mít na přívodním klipkordu ochanný obal.

V rámci šetření nebude kupovat ochranný obal na grip nebo klipkord. Takže opatlaný přívodní kabílek ke strojku se bude otírao o desítky lidí, bude od krve, barvy, jednou za čas ho možná kdosi utře hadříkem.

Ještě se Vám chce mít tetování dělané doma?

IMG_3174

Sterilizace ocelových špiček. Dnes již ve studiu nepoužvaných.

IMG_3179

Rotační strojek Cheyenne s jednorázovou cartridge a ochranou klipkordu i gripu na který se dává ještě ochranná páska.

Tady je něco špatně…. obývák v Žatci

Rotační strojek s kovovou špičkou a gripem a opakovaně používaným. Špecialistka na desin z Veltěž.

Domácí kutil studio, Snukkyho bastlírna Louny.

IMG_3169

Takto by to vypadat nemělo. Ve špičce zůstane plno staré barvy, krve a bacilů. Musela by projít odbornou sterizací. Požadujte VŽDY po tatérovi jednorázovou špičku i jehly, které vybalí před Vámi.

IMG_3172

Jednorázová špička i jehly…tady je to v pořádku, ale na grip patří obal také.

To nejlepší ještě přijde. Největší nebezpečí v hygieně domácích studií jsou špičky. V lehných sadách je pár ocelových, lidé si sadu koupí a mění jehly. Grip občas opláchnou desifekcí, jak jsem viděl na některých motosrazech a dají dovniř strojku pouze jehličku. Pár zodpovědných si špičky s gripy převaří v rychlovarné konvici či hrnci, což není sterilizace která musí při 180stupních trvat 90min. Ani jeden z těchto odborníků nemá doma ultrazvukový čistič a zdtavotnický sterilizátor.

Ve studiích se ocelové špičky používaly, ale musely se čistit a sterilizovat podle provozního řádu.

Dnes se ve většině studií setkáte s jednorázovými gripy, jehlami, nebo už skoro všude se používají rotační strojky a cartridge.

Ale stále na internetu vídám lidi, co se tetují doma a používají opakovaně ocelovou špičku s gripem. Uvnitř špiček zůstávají zbytky barev a krve.
Doslova mě šokoval před lety na jedné akci borec, který na jedné místní akci tetoval s jedním gripem a špičkou sedm lidí. Občas strojek pocákal desinfecí a vypláchnul ocelovou špičku , která byla plná barvy a krve. To, že nevznikla epidemie žloutenky je šťastná náhoda.

Doteď je plno lidí, který tento levný postup praktikují, kupují levné nové jehly a ne gripy.
Je jim kvalita i zdraví lidí úplně ukradené. Peníze, kvantita a levné tetování mají přednost u některých jedinců.

IMG_3170

Takto je to také v pořádku, jednorázové jehly na jedno použití, sterilní grip a vpravo jehla s gripem z plastu.

Přitom jednorázová špička a sterilní grip tolik nestojí a zdraví máme opravdu jen jedno.
Takže pokud se budeme chtít tetovat doma, na kvalitě barvy nešetřit, nepoužívat pouze nové jehly ale i jednorázové gripy a špičky.

Možná je lepší nenechat kamarády a známé na Vaší kůži trénovat svá dílka, ale svěřit svou kůži profesionálům.
Jinak….trénovat a učit se dá na prasečí nebo umělé kůži.

Poslední věc, chcete ještě tetování dělané v garáži, podkroví, sklepě nebo na nějaké akci?
Tyto věci jsem sepsal proto, aby se každý mohl rozhodnout, kam jít a jaká jsou rizika unáhlených rozhodnutí.
Vždyť jde jen o ozdobu na celý život.

autor: LŠ 5/2019

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>