Tatér, ten se má…

43-Lůďa-květen-2018Spousta lidí má o této profesi trochu mylné představy a tak mě napadlo, že bych k tomu mohl také něco málo napsat. Když nebudeme brát tatéry 40 let nazpět, který se to naučili ve vězení, dělali to pokoutně doma bez absolutní znalosti o hygieně, ale jako dnešní profesi, tak bychom si o této práci mohli trochu ujasnit, co vlastně obnáší.

Setkávám se u lidí s mylným názorem, že mám vlastně skvělou práci, hodně peněz, dělám co mě baví, někoho potetuji a mám snadno vyděláno.
Odpovídám, že je to práce, jako každá jiná živnost a musíte jí věnovat opravdu hodně času. Možná se v tomto článku trochu najdou i ostatní kolegové, kteří se také setkávají s typem  zákazníků, pro které na prvním místě cena a kteří se diví, že kvalitní práce a pěkné tetování prostě něco bude stát.

Na cestě k tetování jsou zprávy, telefonáty, konzultace, objednávky, kreslení, vyzualizace, dlouhé vymýšlení, povídání a zkoušení. Kdo ve studiu byl a chtěl svůj motiv, ví co to obnáší. A také jak se tvářím, když si někdo donese první květinu co najde na pinterestu a chce ji stejnou, protože ji má kamádka. Budeme si psát o originálních kreslených motivech, tvořených na přání, tak aby zákazníkovi tetování sedlo na míru a byl spokojený se svou trvalou ozdobou.

Nežli se někdo stane tatérem, musí si uvědomit, zda k takové práci má vůbec dispozice a vlohy. Často vidíme zoufalé pokusy lidí, kteří si pořidili strojek a doma tvořili věci zběsilé, pokreslili kamarády za pár stovek a udělali práci profesionálním studiím na následné opravy. Ale ti, kteří mají přirozený talent a cit pro tuto práci, dříve nebo později vyniknou a rozhodnou se pro živnost. I když začínali doma na prasečí kůži, kamarádech nebo manželce. Výtvarný talent a cit pro design je opravdu základ, pokud nechcete být bezduchým obtiskávačem fotek nebo obrázků z Googlu a Pinterestu.
Dále kromě kresby je nutné umět trochu pracovat i s grafikou v počítači, protože i kresba se dá upravit před tím, než se bude zkoušet pro zákazníky.
Další důležitá věc je zvládnou techniku práce se strojkem. Tetovací strojek není tužka, práce s ním je dalekou náročnější, pomalejší, vyžaduje ohromnou trpělivost a představivost. Je to práce zodpovědná  a ne každému se se stojkem daří stejně jako s tužkou na papíře.
Pokud jde člověku obojí, jak kresba i práce se strojkem a Vaše díla už vypadají dobře, stále jste někdo, kdo doma na černo podniká a tetuje za pár stovek v prostorách, které porušuji Živnostenský zákon a Hygienickou vyhlášku a navíc bez patřičného oprávnění. Takže cesta k založení živnosti vede přes rekvalifikační kurzy, praxe v tetovacím studiu pod dohledem zkušeného tatéra až k oprávnění, kdy můžete porušovat integritu kůže. Podnikat v tetování není jen tak, musí se plnit zákonem daná pravidla nežli Vám vydají živnostenský list. Tatér musí prokázat odbornou způsobilost s těmto výkonům, rekvalifikaci a certfikát a osvědčení. V mém případě jsem navíc deklaroval praxi v jiném zavedeném studiu. Když chcete mít vlastní studio, musí to být v první řadě prostory, které jsou pro tento účel schválené a zkolaudované.

IMG_7705

A pak přicházejí na řadu výdaje a znovu výdaje. Nájem, daně, energie, vybavení, sterilizátor, křesla, pomůcky, strojky, zdravotnické jednorázové pomůcky, tetovací stotřební materiál a především barvy.
To posledně jmenované se kupuje stále dokola, takže kdo si stále doposud myslel, že si tatér vše co vydělá strká do kapsy byl opravdu na omylu. A to nepíšu o dalších a dalších výdajích, od tonerů po papír, potahů na lůžka, poplatků, hygienických pomůcek a náčiní a spoustě nezbytných položek, které musí být započítány do ceny tetování pokud vlastníte studio.
Hezky vybaveným studiem práce nekončí. Studio o sobě musí dát vědět, že existuje, takže trochu marketing, webové stránky, samolepky, reklama, doporučení atd. A hlavně kvalitní práce, která o studiu řekne víc než sebelepší webová prezentace a schopnost jednat se zákazníky a udržet si klientelu.
Co dál tato práce obnáší?
  Když máte fungující studio a začnou se Vám hrnout zákazníci a ten správný kolotoč teprve začíná.
Pokud nemáte hezkou recepční, která za vás bude vyřizovat objednávky, stáváte se manažerem, zaměstnancem, umělcem, recepční, logistikem a  uklizečkou v jednom. Vše si vyřizujete sami, tlak na tuto práci vzrůstá.
Odpovídáte na zprávy, Messenger, telefonáty, emaily a domlouváte si schůzky, termíny realizace a poradentví.
Občas se mi někdo nedovolá a volá třeba 7x po době. V té době pracuji a je každému jasné, že neodbíhám při práci stále k telefonu. Ale vždy když je ten den čas, vyřídím všechny zprávy a obvolám vše nazpět pokud je to možné.
Nedílnou součástí této práce je kalendář, cloud, diář a poznámky.
Konzultace a schůzky jsou velmi individální a zaměřené na požadavky zákazníka. A každý má jiná přání, požadavky, které se mohou v průběhu jednání a zkoušení měnit. Ladí se detaily, skica a nápady se dávají na papír. Přichází na řadu tužky, fixa, pastelky, hodiny práce.
Osobně vím, co je to chystat se o jednu část víkendu na následující týden, kreslit do noci, když přes den pracuje a dělat návrhy i když by jste raději měli pauzu. O vzkazech i víkendu nemluvím, když někdo nechce respektovat pracovní dobu a to že máte víkend volný a v týdnu se své práci věnujete 5x12h denně, připravujete podklady prů schůzky atd.
Když máte vše připraveno a zákazník se dostaví v určený datum a čas, motiv se přenese na kůži, může se doupravit a jde se na realizaci.
A začínají hodiny tvrdé práce. Zákazník se vypořádává se svou bolestí a tatéra čeká zkroucená pozice, bolavá záda, vykoukané oči z lampičky, bzukot strojku (proto pouštím hudbu) a hodiny soustřenění(proto už tolik při práci nemluvím).
Výsledkem snahy je spokojený zákazník, kterému je tetování ošetřeno, popřípadě je poučem jak se to to starat a odchází relaxovat po tomto výkonu domů.
Tatér zůstává, uklízí, desinfikuje prostory, potahuje přeslo, vytírá, nebo jde skicovat, chystat materiál a  vyřídit vzkazy, které se hromadí. Přichází další zákazník a kolotoč jede nanovo. Dvě velká nebo tři menší tetování se dají za den stihnout, ne však více. A jedno tetování denně Vám na provoz studia většinou stačit nebude, pokud nebudete pohybovat na dvounásobku průměrné ceny. Jestě udělat inventuru a je hotovo. Navečer jde tatér z práce domů a má toho tak akorát a přemýšlí o dalším kolotoči, který začne další den.
Jestliže si myslíte, že je tato profese jednoduchá, tetování drahé a vlastě je to celé legrace, tak Vám osobně mohu potvrdit, že to tak není. Co všechno se musí obstarat a zařídit, nežli se krásná ozdoba dostane na Vaši kůži.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Autor: Luděk Škrip

TA2 Tattoo studio Peruc 5/18

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Tatér, ten se má…

  1. Wono sito sedne napsal:

    Jste člověk, který dokáže přesně popsat stav věci. Popsat stav věci, která se může stát i mou „věcí“ na dlouhou část mého života. A přistupujete k tomu čistě, opravdově, upřímně. Nejste výrobce peněz, ale hodnot. Chci se nechat tetovat u vás.

    • administrator napsal:

      Dobrý den.
      Děkuji za pochvalu, nevím co Vám na to odepsat. Snad jen to, že si vážím každého zákazníka, který mi svěří svou myšlenku a kůži.
      Pokud se chcete sejít, zavolejte si a sejdeme se ke krátké schůzce a promluvili si o tom.
      S pozdravem Luděk

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>