Bludy na Seznamu o tetování

img_5587Už dávno jsem si zvykl na to, že nám oficiální média v internetu servírují polopravdy nebo lži. Je to většinou ekonomického politického charakteru, podle toho kam se  který mediální magnát uklání. Politice nerozumím a svůj názor na dění okolo si nechávám diskrétně pro sebe.
Denně pracuji s lidmi a jedna zákaznice se mě včera ptala co je pravdy na tom, že henna a tetování jsou škodlivé.
Abych ty časté otázky shrnul, napsal jsem v krátkosti to, co už říkám hezkých pár let. 

Henna, je bezpečná?
Jaroslav Engl z Prahy byl letos v Egyptě nechal manželce a dceři udělat od oplácané černošky zapletené copánky. Utáhla je tak, že v noci holky skoro brečely a druhý den musely copánky pryč kvůli bolestem hlavy. Rodinka to nevzdala a další den si nechaly udělat zdobení hennou.

bful_henna_colors_62Zatímco paní Eva měla celou dobu na dovolené nohu v pohodě a kochala se ozdobou, malá Nikolka si stěžovala, že jí pálí ruka. Její citlivá ručka ragovala na směs totický barev tak, že ji barva doslova vypálila ornament do kůže. Pomohly až krémy a částečné odstranění jedovatého mixu z Hurghady.
Pochybuji, že tam místní domorodci mají na tu barvu atest a že je to ta tradiční henna, kterou známe už mnoho let.
Stát se toto v českém kosmetickém studiu, nebo mamalovat obličej dětí takovou hrůzou, tak to mohou hned zavřít.

A už jsme u toho, tak Vám někdo maluje “čímsi” levným na ulici, ani nevíme co to je. Žádná kontrola, datum výroby, schválení hygienikem a podobně. Místní se smějou a je jim jedno, že se osypeme, nebo že se nám těžké kovy vstřebávají do kůže a mohou způsobit neplechu. Jde jim jen a jen o peníze a ne o zákazníka.


Takže hennu nebrat?

henna-1Ano, ale musíme se informovat zda je zdravotně nezávadná, mít doklad o původu, certifikát, znát datum expirace, výrobce atd. Což v cizině jde opravdu těžko.
Po zkušenostech co mám, tak bych osobně do takového způsobu zdobení těla nešel. Může se něco stát a nemusí, je to sázka do loterie.

Bossové v EU přemýšlí, jaký udělat předpis, aby třeba u nás na trhu byly na hennu pouze netoxické barvy vyráběné nejlépe koncernem v Německu a nepustit na trh toxické mixy z Číny, Polska a USA. Bohužel i tam se vyrábí produkty neslučitelné se zdravím spotřebitelů. A TTIP Transatlantická dohoda jen urychlí export levné kosmetiky a podřadných potravin na náš evropský trh. Osobně se vyhýbám i některým tetovacím barvám ze Států a dávám přednost Německým, Izraelské nebo Nizozemské kosmetice atd.
Takže jedovatý mix henny na ulici, míchanou ktesi v doupěti rozhodně nedoporučuji. V Česku v Praze od kosmetičky mi nevadila a holky mi v salonu pomalovaly půl ruky a byla krásně hnědá celý týden. Holky by nikdy na zákazníky nedaly něco co by nějak poškodilo zákazníka, nebo za co by dostaly pokutu od OHS.

Co tetování, je nebezpečné? Tetuje je skoro každý druhý člověk, je to teď na vzestupu a na Seznam.cz napsali, že to MŮŽE škodit. Co je na tom pravdy?

Je to v podstatě stejné, jako s tou hennou. Lidé mají málo informací, neví o tetování skoro nic, chtějí ušetřit, neznají přísné předpisy o hygieně a pousta lidí si nechá v obýváku napíchat do kůže něco, o čem ani samozvaní tatéři ani neví odkud je. A v té neinformovanosti vidím hlavní kámen ůrazu.

Je každého věc, kam si půjde udělat tetování. Jestli se půjde objednat do salonu, nechá si připravit motiv na míru, počká si pár týdnů a odejde s profesionálním tetováním, nebo zvedne telefon a hned přijde na řadu u kamaráda, dají si cigaretu a vypíchnou rychle “cosi” za pár korun.
Pak je “levné” tetování vlastně drahé, protože majitel po čase není spokojen s tím co má a nechá si to předělat na něco kvalitnějšího. Týdně dělám několik předělávek (cover) starších nebo nepovedených tetování. Jakou barvou to měli tvořené a za jakých podmínek, co bych snad ani nechtěl rozvádět.
Pokud někdo byl v salonu, tak ví, jaké přísné hygienické podmínky v tomto prostotu panují. Aby Vám úřady povolili se tím oficiálně živit, je k tomu dlouhá cesta a musíte splnit řadu přísných pravidel.
A to jak v hygieně, musíte dodržovat provozní řád, pomůcky a také…materiál.

Takže v salonu nic nehrozí?

IMG_0738Drtivá většina zavedených salonů má nastavenou hygienu na takové úrovni, že se opravdu nemusíte bát. Vše Vám jistě každý profesionální tatér vysvětlí a máte jistotu, že budete sedět v křesle na novém potahu, ne na upatlané židli nebo kožence od  vazelíny, barvy, krve a pocákané ledabyle občas desinfekcí.

Budete sedět v novém a budou na Vás použity jak nové pomůcky, také značkové barvy a ne cosi z toxického.
Každý z nás si musí zhodnotit, kam půjde a komu tu svou kůži svěří.
Osobně doporučuji reference, zjistit si na jaké úrovni dané studio a tatér pracuje a ne orientovat se pouze cenou, především bych apeloval na kvalitu provedení. Denně slýchávám podivné příběhy lidí, kteří mi povídají zážitky se svého prvního tetování.

Například?

Jsou to desítky příběhů. Ale moc se o tom nemluví.

Moje stálá zákaznice byla na prvních tetováních kdesi doma u člověka, který tetoval po kriminálech. Nepoužil ani rukavice, utíral to hadrem a do nohy dostala zánět. Doktor musel nasadit antibiotika a ještě jí vynadal. Ona nevěděla do čeho jde a on byl blázen, že to doma provozoval tak jak to měl.
Skoro jsem šel do kolen, když mi vyprávěla její zážitek.

Nebo kluk, který si koupil  “levnou” čínskou sadu, byla v ní levná barva podivného původu, levný strojek, železná špička, hliníkový grip(to je ten držák) a pár jehel. Stihnul s tím potetovat skoro všechny kamarády. Přívodní klipkord kabel bez návleku, opatlaný od barvy, potu i krve. Jedna zákaznice mi povídala, že tu železnou špičku pocákal desinfekcí a vybaloval na každou pouze nové jehly, které hrdě ukazoval. Stály v řadě u „experta“ jako ovce ve frontě na „kérku“.

Takhle opravdu ne.

 

Pochybuji, že má doma sterilizátor, ultrazvukovou čističku a ví co je , tepelná parní nebo chemická sterilizace. Opravdu je poměrně velký risk se tetovat u někoho doma. Ale je vidět, že to lidem moc nevadí a tetují se dál i když vlastně ani netuší co riskují.

Co tedy doporučujete?

Všem těm lidem, keří se experimentálně tetují sami bych především doporučil jednorázové jehly i gripy (to je to, za co se to drží). Kovové špičky a gripy se samozřejmě používají v některých salonech, ale tam máte jistotu, že prochází poměrně složitým předepsaným sterilizačním procesem a horkovzdušný nebo parmí sterilizátor za desetitisíce prochází pravidelkou půlroční kontrolou. Přesně jako v ordinaci.

 

Jednorázvé gripy s jehlou.

Jednorázvé gripy s jehlou.

Na trhu je plno jednorázových plastových čpiček, gripů i jehel, dokonce i celé komplety, tedy grip s jehlou. Po použití se ten materiál musí řádně zlikvidovat.

Jako barvy doporučuji značkové i když dražší výrobce. Je jich celá řada, Panthera, Kuro Sumi, Intenze Color atd…

V salonech se platí každý měsíc nemalá částka za odvoz kontaminovaného odpadu, jehel i žiletek. Co dělají studenti s použitou jehlou a krvanými ubrousky si jen stěží mohu domyslet. Asi bych nesahal do jejich popelnice.
Takže pokud na Vás doma někdo vybalí novou jehlu a strká ji do kovového držáku, který předtím pocákal desifekcí nebo horkou vodou, je něco špatně a riskujete více, než si můžete představit.

Když se mě kdokoliv zeptá na otázky hygieny, rád mu odpovím. Podle některých lidí jsem možná přehnaně pečlivý, ale osobně bych šel na tetování pouze do salonu a nikam jinam. Raději si našetřit něco více peněz a mít kvalitní ozdobu.

Takže na tetování nešetřit?

tattoo-machine-cover-preventive-plastic-bag-covers-gun-to-keep-clear-blood-ink-37856924-300x180Přesně tak, ušetřit pár stovek nebo tisíc a pak mít celý život na těle cosi co se mi mi nelíbí, to nikdy. A navíc dělané za šílených podmínek…
Tímto se zastávám všech svých kolegů. Každý z nás má jiný styl provedení, každý dělá i kreslí jiným způsobem, ale jedno máme společné. Pracujeme v prostoru chváleném okresní hygienickou stanicí. Dodržujeme hygienu a provozní řád a už jsme u toho….používáme značkové barvy i kosmetiku.

Na Seznamu zase lhali?

Vlastně ani ne. Evropská komise chce zakázat prodej i používání špatných barev, které jsou mimo kontrolu. To je v pořádku. Chrání zdraví spotřebitele. Stále si na internetu můžete koupit čínské barvičky, které bychom zde v CZ salonech nikdy na nikom nepoužili. Ale mohou je používat “kutilové” doma. Proto nejspíše zakážou jejich prodej.
Takže mi to nevadí, co chystá nová legislativa. Kontroly jsou proto, aby se dodržovaly nastavená pravidla.
Když přijdete do salonu, určitě na Vás bude použita pouze značková barva. Bude k ní průvodní list, certifikát, složení, český popis, datum expirace a renomovaný dodavatel vždy ručí za kvalitu na rozdíl od podivných e-shopů. Jinde Vám to nikdo nezaručí.

Nezní to jako reklama na salony a velké dodavatele?

V žádném případě. Dobrý tatér nepotřebuje reklamu, jeho práce jsou dostatečnou reklamou. Dobrý tatér nepotřebuje (a nesmí) jezdit s kufříkem po lidech nebo mít stánek na motosraze či technopárty a dělat obtisky, razítka a ornamenty za pár stovek. Na těchto akcích NIKDY  profesionála nepotkáte.

Co používáte Vy?

IMG_0738Posledních 5 let to byly jednorázové jehly i gripy i když sterilizátor a čističku na provozu máme. A od roku 2015 je to jiný druh strojku a tzv. cartridge systém. Je to sice  dražší provoz než klasické jehly, ale značkové cartridge mají východu, že jsou ke kůži šetrnější a přesnější. Když se podíváte na jakoukoliv konvenci, 80 procent profesionálů na tento systém přešlo. Zatím to nejlepší co je na trhu, liner i shader v jednom.

Je více žen nebo mužů, kteří chtějí tetování?

Více nežli polovina rozhodně ženy a dívky. Většina mladých lidí si motiv donese v mobilu nebo na flash disku, někdo má svou skicu, fotografii nebo chtějí něco nakreslit, navrhnout, je to různé. O tom by šlo napsat asi deset podobných recenzí jako je tato.

Snad jsem alespoň trochu zodpovědět na článek seznamu o tom, zda je henna či tetování nebezpečné a za jakých podmínek.
My se tetování ani EU nebojíme.

autor:TA2  2016

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>