Nastřelování náušnic nebo klasický piercing ve studiu?

Velmi často se setkávám s tím, že mu kdosi doma nebo člověk v klenotnictví nastřelil náušnici. A ptají se mě, zda také nastřeluji. Ne, tuto věc ve studiu TA2 určitě neuvidíte. Trochu bych tuto otázku v krátkosti rozebral. Možná naštvu klenotníky a kutily načerno nastřelující náušničky a výrobce těchto pistolí, který je bude samozřejmě vychvalovat jako nejlepší a bezbolestnou metodu…Řekněme si to od základu.

Piercing se smí provádět pouze v prostorách, které jsou pro tento účel zkolaudovány a schváleny příslušnou hygienickou stanicí a tato činnost podléhá provoznímu řádu. Provádět piercing a podobné činnosti může jedině osoba, která má k tomu patřičná oprávnění a musí postupovat podle provozního řádu, který je schválen krajskou hygienickou stanicí.
Jestliže si kdokoliv nechává levně nastřelovat uši například v prodejně klenotů ve vidině ušetřit pár stokorun, riskuje se svým zdravím a navíc použití nekvalitního a nevhodného šperku od člověka, který porušuje Zákon o živnostenském podniká a hygienickou vyhlášku v prostotu, který k tomu není určený. Navíc se mu nedostane péče jako v profesionálním piercingovém studiu.
pistoleTakže to není opravdu není dobrý nápad, navíc pistole není sterilní, po použití na stovkách lidí se pouze čistí desinfekčním roztokem od osoby, která se absolutně neřídí přísným provozním řádem.
V případě pistole je nemožné sterilizovat celou pistoli, sterilizátor by zničil mechanismus uvnitř.
Šperk je nešetrně doslova „prorván“ tkání touto pistolí. Tolik o nastřelování šperků do uší, piercingové pistole jsou nevhodné a poměrně nebezpečné pro piercing uší. Oblíbený tongue, libret, nostil nebo barbellu a pupík s tím opravdu neuděláte.

Ve studiu se používají na jakýkoliv typ piercingu jednorázové prostředky, kanyla, kleštičky a nový šperk, který prošel sterilizačním procesem v autoklávu. Navíc jste poučen jak se o piercing starat, máte podporu při hojení popřípadě při výměně šperku za jiný, kratší tyčinku po zahojení jazyka atd.

IMG_1916

foto: TA2

Zkušený piercer a odborník Vám nikdy nedoporučí použití zlatého šperku do čerstvé rány. Zlato se s narušenou tkání moc dobře nesnáší. K aplikaci se používá kvalitní chirurgická ocel, bioplast nebo titan. Zlato se dá použít až po zahojení piercingu. O stříbře, které je často plné dalších kovů a příměsí psát nebudu, na piercing není vhodný a nepoužívá se.
Při jakémkoliv piercingu jehlou se používají sterilní rukavice a sterilní jednorázová kanyla. Sterilní šperk je protažen pomocí vhodně zvolené kanyly. Dodržuje se provozní řád a používají se stejné sterilizační přístroje jako v nemocnici. Jsou kontrolovány pravidelně certifikovaným Zdravotním ústavem.

Je na každém z nás, komu své tělo svěříme. A to jak na piercing nebo na tetování. Zdraví máme pouze jedno a měli bychom na to při výběru pamatovat. Snad jsem trochu popsal tu otázku, zda „někde“ nastřelit nebo odborně propíchnout.

autor: Luděk
TA2 Tattoo studio Peruc

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>